ყველა ადამიანი ვისაც ნაყინი არ უყვარს საშიში ადამიანია ეს რა თქმა უნდა ხუმრობით მაგრამ ვისაც გვიყვარს ვიცით რომ ნაყინის ჭამას ღიმილები და მეგობრული ატმოსფერო უხდება, ''ნამეტნავად'' პოზიტიური სასუსნაოა მოკლედ
ნაყინს 4 000 წლიანი ისტორია აქვს, ჯერ კიდევ ჩინელები ამზადებდნენ მას თოვლსა და ყინულში არეული ხილის საშუალებით და დესერტის სახით მიჰქონდათ მაგიდასთან. ძველი ბერძნები კი ღვინოს, წვენებსა თუ რძის პროდუქტებს შეძლებისდაგვარად მაქსიმალურად აცივებდნენ და ასე მიირთმევდნენ. ევროპას კი ნაყინი ჩინეთიდან დაბრუნებულმა მარკო პოლომ გააცნო XIII - ში. როგორც წესი ნაყინი რძისგან ან ნაღებისგან მზადდება, ყველაზე გავრცელებული სახეობა კი კრემ-ბრიულე და პლომბირია, ეს უკანასკნელი ჯერ კიდევ ნაპოლოენ III -ის ეოქაშიც ძალიან პოპულარული იყო. დღესდღეობით თბილისშიც შეგვიძლია მრავალნაირი ნაყინი დავაგემოვნოთ და ვინც ასე ვიქცევით შეგვიძლია ვიბაასოთ სად როგორი კარგი/უკეთესი ნაყინი იყიდება ვურჩიოთ ერთმანეთს რა სად გავსინჯოთ და ა.შ.